Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudo tehnologije

Izradili čeljust 3D printerom i ugradili je 83-godišnjakinji

Zlatna liga Berlin
07.02.2012.
u 14:14

Belgijska tvrtka LayerWise čeljust je izradila od slojeva titanskog praha. Sama operacija trajala je tek četiri sata.

Nizozemski liječnici 83-godišnjoj su ženi uspješno ugradili umjetnu donju čeljust izrađenu uz pomoć 3D printera, prenosi BBC. Transplantacija je obavljena još u lipnju prošle godine, no informacije o njoj tek su sada objavljene. Liječnici tvrde da je ovo prva operacija te vrste, a očekuju da će ovaj način transplantacije idućih godina postati uobičajeniji.

Operaciji je prethodilo istraživanje na Institutu za biomedicinska istraživanja na belgijskom Sveučilištu u Hasseltu, a samu su čeljust od titanskog praha izradili u belgijskoj tvrtki LayerWise, specijaliziranoj za izradu raznih metalnih dijelova. Pacijentica je patila od kronične upale kosti, a liječnici su zaključili da bi rekonstrukcija čeljusti, zbog njezine poodmakle dobi, bila prerizična pa su se okrenuli novoj tehnologiji.

Čeljust je izrađena zagrijavanjem i spajanjem praha pomoću lasera, sloj po sloj. Iako je ova čeljust vrlo složena, nakon dizajniranja isprintana je za samo nekoliko sati. Trodimenzionalni dizajn bio je automatski podijeljen na dvodimenzionalne slojeve koji su potom spojeni laserom. Za samo jedan milimetar bila su potrebna 33 sloja. Nakon što su svi slojevi spojeni, čeljust je dobila i biokeramički premaz.

Sama je operacija trajala četiri sata, što je samo petina vremena potrebnog za uobičajenu rekonstruktivnu kirurgiju. Pacijentica je uskoro nakon buđenja progovorila nekoliko riječi, a već je idućeg dana ponovno mogla gutati. Kući je puštena nakon četiri dana. Čeljust je teška 107 grama, što je za trećinu više od obične, no pacijentici se nije bilo teško naviknuti na nešto veću masu.

Komentara 3

KA
kabul
15:49 07.02.2012.

Jedva čekam da ovi printeri dođu u kućnu upotrebu. Ako izgubiš francuski ključ napraviš si novi...

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
23:21 07.02.2012.

Ja bih si prvo isprintao drugi printer koji bi samo printao printere, a sa prvim bih isprintao 1 euro u više primjeraka. : )

VI
Vito
09:27 08.02.2012.

Takvi printeri se već koriste svugdje gdje postoji zdrav razum pa čak i u auto industriji... Gledao sam \"discovery\" kako rade dio potreban za poboljšanje motora... Ne radi kako treba, nema veze, izmijeni nacrt i isprintaj novi dio... Sad već već rade i suvenire od plastike na isti 3D način printanja... Kod nas je takvo nešto nemoguće jednostavno zato što je brže i lakše napraviti privatnu kuću od ušteđevine majke, nikad zaposlene kućanice, nego kupiti potrebne uređaje za medicinske potrebe... Lakše je pravdati potrošene novce za \"crkvene potrebe\", nego ih usmijeriti u novu tehnologiju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije